Aktuellt

Nu har Fästingen vaknat!

Fästingen eller skogsbässen är ett litet men farligt djur. Den hör till spindeldjuren och det finns flera hundra arter i världen, varav några i Finland. Fästingen trivs bäst på fuktiga skogsområden där det finns tätt med undervegetation.

Fästingen lever i 2-4 år och under den tiden utvecklas den från en några tiondedels millimeters larv till vuxen (3-4 mm.). Utvecklingsskedena är larv, nymf och vuxen, i varje stadie behöver den suga blod för att utvecklas vidare och kunna övervintra. Fästingen blir aktiv så fort temperaturen stiger över 5 grader. I Finland är den som aktivast från april till oktober. Speciellt husdjur (katter och hundar) är utsatta för fästingar, och kan även hämta med sig fästingar in i huset och därmed sprida dem till människan.

Fästingen sprider sjukdomar.

I Finland kan fästingar bära på åtminstone Borreliabakterie eller TBE-virus.

Borrelia behandlas med antibiotika men det finns inget botemedel mot TBE (fästingsöverförd hjärnhinneinflammation). Men man kan skydda sig mot TBE genom att vaccinera sig.

Om du vill vaccinera dig mot TBE kan du först kontrollera om din kommun erbjuder gratis vaccinering, annars bör du få ett recept av läkare för att söka vaccinet från apoteket och sedan beställa tid på hälsovårdscentralen för att få den administrerad.

Det finns flera olika sorters sätt att bekämpa fästingen. På apoteket finns både kemikaliska och giftfria alternativ. Kom gärna in och diskutera dina och ditt husdjurs alternativ med vår personal. Om du rör dig i skog och mark är det bra att använda kläder som täcker ben och armar, strumporna över byxbuntarna och gärna stövlar.

I fästing områden är det skäl att granska huden varje kväll, för fästingen kan krypa runt flera timmar innan den biter sig fast. Den fäster gärna där huden är tunn så kolla speciellt på dessa ställen. Glöm inte husdjuren.

Vad göra om du fått ett fästingbett?

Ta bort fästingen så fort som möjligt med en finspetsig pincett eller annan fästingborttagare, dessa finns att köpa på apoteket. Fästingen dras rakt ut undvik att vrida för då kan sugsnabeln gå av och bli kvar i huden var den kan orsaka hudinfektion. Tvätta sedan bettstället med desinfektionsvätska. Granska bettstället i 1-4 veckor, om rodnad uppstår som är över 5 centimeter eller om du får feber och huvudvärk utan annan orsak bör du kontakta läkare.

Försök inte kväva fästingen med fett eller dylikt för då kan den spy ut tarminnehållet, som innehåller smittoämnen, i ditt blodomlopp.