Ajankohtaista

Punkki on herännyt!

Punkki tai puutiainen on pieni mutta vaarallinen eläin. Punkki kuuluu hämähäkkieläimiin ja maailmalla on satoja eri lajeja, suomessa muutama. Punkki viihtyy kosteissa metsiköissä missä on paljon aluskasvillisuutta.

Punkki elää 2-4 vuotta milloin se käy läpi 3 kehitysvaihetta, muutaman kymmenenosan millimetrin toukasta nymfiksi ja aikuiseksi (3-4mm.). Jokaisessa kehitysvaiheessa punkki tarvitsee verta kehittyäkseen seuraavaan vaiheeseen ja talvehtiakseen. Punkki aktivoituu heti kun lämpö nousee yli 5:n asteen. Suomessa punkki on aktiivisin huhtikuusta lokakuuhun. Eritysesti lemmikit (kissat ja koirat) ovat alttiina punkeille ja voivat tuoda turkissaan punkit sisälle.

Punkit levittävät sairauksia.

Suomessa punkit levittävät ainakin Borrelioosia (bakteeri) sekä TBE-tautia (virus).

Borrelioosi hoidetaan antibioottikuurilla, mutta TBE:hen (puutiaisaivokuume) ei ole parantava hoitoa. TBE:tä vastaan voi suojautua vain rokottamalla.

Jos haluat rokotuksen, tarkista ensin jos oma kuntasi tarjoa ilmaisen rokotuksen, muuten tarvitset lääkäriltä reseptin millä haet rokotteen apteekista. Rokote pistetään terveyskeskuksessa, muista varata siihen aika.

On eri tapoja torjua punkkeja. Apteekista löytyy lääkkeellisiä sekä luontaistuotteita torjuntaan. Tule käymään ja keskustelemaan eri vaihtoehdoista sinulle ja lemmikillesi. Jos liikut paljon luonnossa, on hyvä käyttää jalkoja ja käsivarsia peittäviä vaatteita, sukat housujen päällä ja mieluiten pitkävartiset saappaat.

Punkkialueella oleillessa on syytä tarkistaa iho joka ilta punkeilta. Punkki voi ryömiä tuntia iholla ennen kuin se kiinnittyy. Punkki kiinnittyy mieluiten sellaiseen paikaan missä iho on ohut. Muista tarkistaa myös lemmikkisi.

Miten toimitaan, jos punkki puree?

Poista punkki mahdollisemman nopeasti joko ohutpäisellä pinsetillä tai muulla punkin poistajalla, näitä voit ostaa apteekista. Punkki vedetään suoraan ihosta poispäin. Yritä olla kiertämättä, ettei imukärsä irtoa ja aiheuta ihoinfektiota. Puhdista punkin poiston jälkeen puremakohta desinfektioaineella. Tarkista kohta ihossa 1-4 viikon ajan. Puremakohta punoittaa, mutta jos ihottuma on laaja ja alkaa leviämään rengasmaisesti tai jos saat päänsärkyä tai kuumetta, niin ota yhteys lääkäriin.

Älä peitä punkkia rasvalla tai sen tyyppisellä aineella, silloin punkki voi oksentaa taudinaiheuttajat verenkiertoosi.

 

 

 

 

TÄIAIKAA

Syksy on tullut ja koulut ovat alkaneet ja sen mukana on täiriesa alkanut. Apteekista löydät tuotteita sekä täitartunnan hoitoon, että ennaltaehkäisyyn. Autamme mielellämme tuotteiden valinnassa. Muista noudattaa pakkauksen ohjeita tarkasti.

Täitartunnan hoidossa ei pelkästään hiusten peseminen ja kampaaminen täikammalla auta, vaan kodin siivoaminen on todella tärkeää tartunnan uusimisen välttämiseksi. Täit voivat elää ilman ihmiskontaktia jopa 3 vuorokautta.

On suositeltavaa, että koko perhe hoidetaan samanaikaisesti, vaikka vain yksi olisi saanut tartunnan. Uusinta käsittely tehdään vain tartunnan saaneelle henkilölle.

Mitä pitäisi siivota?

  • Pese vaatteet ja hiuslenkit
  • Lakanat ja pyyhkeet, pestään koneessa 60° asteen ohjelmalla
  • Tyynyt ja täkit pestään ohjeiden mukaan, vaihtoehtoisesti voidaan eristää kolmeksi vuorokaudeksi (esim. muovipussiin) tai laittaa 80° saunaan kahdeksi tunniksi.
  • hiuskammat, harjat ja hiussoljet upotetaan 60° veteen 30 sekunniksi.
  • Pehmolelut ja tekstiilit, jotka eivät kestä pesua, voidaan desinfioida saunassa (katso yläpuolelta) tai pakastaa (-20°) yön yli.

Myytti täistä:

Täit viihtyvät vain likaisissa hiuksissa – VÄÄRIN

Ei ole nolo juttu saada täi tartuntaa, vaan systemaattisella torjunnalla pääset niistä eroon.